Interview foto Sabine Koning

Augustus, 2024

Interview met Sabine Koning

Je kent Sabine vast van OhMyFoodness! Sabine timmert al heel wat jaartjes aan de weg met haar food- & reisblog. Ook heeft ze de nodige kookboeken op haar naam staan. Het vorige boek Het slowcookerboek staat inmiddels al op 7 drukken, en counting. Hierin laat ze zien dat een slowcooker super veelzijdig is en dat er veel meer mee mogelijk is dan waar je misschien aan denkt (zeker meer dan alleen stoofgerechten). Nu is er Het vega slowcookerboekEn gelukkig maar, want er zijn maar weinig goede vegetarische recepten voor de slowcooker te vinden. Wil je meer weten over het boek? Lees hier het interview met Sabine:

Wat vind je het leukst aan het maken van
een kookboek?

Een kookboek zie je letterlijk voor je neus ontwikkelen. Het begint met iets ontastbaars
als een idee in je hoofd en vervolgens wordt dit steeds verder ontwikkeld, tot uiteindelijk een fysiek product. Omdat het zo’n lange tijd duurt voordat een kookboek daadwerkelijk in de winkels ligt, blijft het heel lang iets van jezelf
en van het team waarmee je het boek maakt.

Ook dat is heel leuk, want in de vluchtige
online wereld deel je al vrij snel een idee met
je volgers/fans. Een kookboek maken voelt bijna
als een ‘geheim’ project waar je maanden
mee bezig bent voordat je het deelt.

112-113 Stoofperen ©Sabine Koning

Hoe laat jij je inspireren tot het bedenken van nieuwe gerechten?

Werkelijk door alles om me heen. Mooie reizen die ik maak, dingen die ik proef, ruik en zie. Iets simpels als de kleuren van de zonsondergang kunnen al zorgen voor inspiratie. Na zoveel jaar foodbloggen en met eten bezig zijn, denkt mijn brein in gerechten/eten. Doordat ik overal inspiratie vandaan haal, is mijn lijstje ‘recepten om te maken’ altijd eindeloos lang. Deze wordt constant aangevuld!

Het vega slowcooker boek 3D

Hoe kwam je op het idee om een slowcooker kookboek te maken?

Dat idee had ik echt al járen. Ik geloof dat ik tien jaar geleden voor het eerst met een slowcooker kookte. Een totaal onbekend begrip nog hier in Nederland, het was iets dat uit Amerika is komen overwaaien en zoals zo vaak duurt het dan een aantal jaar voordat het hier een ding wordt. Maar toen al was ik overtuigd van het gemak van een slowcooker.

Zo’n vijf jaar geleden opperde ik het idee al eens bij mijn vaste redacteur met wie ik al meerdere kookboeken had gemaakt, maar we vonden de tijd er nog niet helemaal rijp voor. Tot we uiteindelijk halverwege 2022 dachten: NU moet het ervan komen. Zo gezegd, zo gedaan.

Hoe kwam het vega slowcooker idee tot stand?

Dat idee ontstond eigenlijk heel snel na het uitbrengen van Het Slowcookerboek. De meest gestelde vraag over dat eerste boek is of er ook vega recepten in te vinden zijn. Die zijn er, ik besteedde in Het Slowcookboek een heel hoofdstuk aan vega recepten en gaf bij de andere gerechten vaak vega tips, maar het deed bij mij wel een belletje rinkelen.

Kennelijk is er behoefte aan vega-inspiratie voor de slowcooker. Aangezien ik me heel vaak laat leiden door vragen van Ohmyfoodness-volgers, werkte ik dit idee verder uit en werd Het Vega Slowcookerboek een feit.

 

Wanneer ontdekte je dat je een
talent
voor koken had?

Sabine in keuken

Ik vind het nog steeds lastig om te zeggen dat ik een talent voor koken heb. Ik noem mezelf ook nog altijd ‘hobbykok’, maar de mensen in mijn omgeving vinden dat ik mezelf daarmee tekort doe. Ik stond in ieder geval al op mijn derde bij mijn moeder in de keuken, in de pannen te roeren. De interesse zat er dus al vroeg in. Bovendien was ik zo’n kind dat alles lustte en alles wilde proeven, daarmee wordt ook al een basis gelegd denk ik.

Toen ik tiener was kookte ik een tijdlang het avondeten voor mijn vader en mijzelf, mijn moeder was in die tijd namelijk aan het werk op dat tijdstip. Als je op relatief jonge leeftijd al kookt, leer je als vanzelf wel hoe je moet proeven, dingen op smaak moet brengen etc. Doe dat jarenlang iedere dag en je ontwikkelt vanzelf ‘skills’ om te koken.

56-57 Chow mein met kip & biefstuk ©Sabine Koning

Wat vond je het leukste/meest uitdagende gerecht om te maken met een slowcooker?

Risotto en pastagerechten. Slowcookers hebben nog het imago dat je er vooral stoofgerechten en soepen in klaar maakt, maar ik wil met mijn boeken juist laten zien dat je er ALLES in kunt bereiden. Maar met risotto’s en pastagerechten was het echt wel even puzzelen. Een paar minuten extra in de slowcooker en de rijst is pap geworden of de pasta snotterig. Dat luistert dus best wel nauw. Voor de spinazierisotto in Het Slowcookerboek heb ik vijf pogingen nodig gehad om hem goed te krijgen. Sommige recepten moeten flink doorgetest worden dus.

Wil je meer zien van Sabine?

@ohmyfoodness

‘’s ochtends alle ingrediënten in de pot doen, kids wegbrengen, werken, sporten of het huis poetsen en dan ‘s avonds direct aanschuiven – ideaal!’ – Sabine Koning

‘Sabines recepten zijn verrassend en wil je het liefst allemaal uitproberen – je kunt zoveel meer met een slowcooker dan je denkt!’ – Lezer via Bol.com

Benieuwd naar haar boek?