De 9 populairste kookboeken van het moment
Als we de negen meest populaire kookboeken op een stapel leggen, is het niet lastig om gemeenschappelijke thema’s te ontdekken. Er is duidelijk een trend gaande en in deze tijd is dat ook best te verklaren. We eten bewust voor onze gezondheid, maar zorgen ook voor de gezondheid van de natuur. We eten graag gevarieerde en natuurlijk producten, waarin groenten vaak een hoofdrol spelen. Steeds meer mensen zijn op zoek naar vega en vegan gerechten. En bij dit alles wordt vooral rekening gehouden met gezellig samenzijn – want met elkaar smaken alle recepten natuurlijk nóg beter!
De groene bakplaat
In De groene bakplaat staan 75 creatieve en veelzijdige recepten waarmee je eenvoudig de lekkerste veganistische en vegetarische ovengerechten kunt bereiden. Het boek bestaat voor de ene helft uit veganistische en voor de andere helft uit vegetarische recepten. De hoofdstukken zijn ingedeeld op bereidingstijd. Denk aan curry van geroosterde wortel en bonen (30 min.), shakshuka uit de oven (45 min.) of gevulde pompoen met salie en geitenkaas (1 uur). Snijd de groenten, verdeel over de bakplaat, ga ontspannen achterover zitten en laat de oven het werk doen.
De snelle bakplaat
Laat de oven het werk doen! Met deze 75 veelzijdige recepten zet je met maar 10 minuten voorbereiding en maximaal 30 minuten baktijd eenvoudig een gezonde maaltijd op tafel. Van doordeweekse gezinsmaaltijden tot luxe gerechten waarmee je punten scoort bij je partner. Van luie ontbijtjes tot het preppen van lunchtrommels. Van een tafel vol braadsledes voor een avond met vrienden of familie tot zoete traktaties. Maak bijvoorbeeld een alles-in-een Thaise vispastei, kindvriendelijke gnocchi met knapperige ham en erwten of geroosterde halloumi met aubergine, tomaten en pijnboompitjes. Of ga voor zoet met een granaatappel-yoghurtcake. Welk overheerlijke recept je ook kiest, een half uurtje later kun jij aan tafel met een heerlijke, gezonde én snelle maaltijd.
Eten als de beste
De succesvolle auteur van ‘Veg!’ en ‘Heel veel veg!’ richt zich in ‘Eten als de beste!’ op gezonde én lekkere voeding. Steeds meer mensen proberen gezonder en voedzamer te eten, maar in de praktijk is dit soms nog lastig. De Britse tv-kok Hugh Fearnley-Whittingstall vat alle kennis en feiten over gezond eten samen tot zeven eenvoudige basisprincipes. Vervolgens kun je met de 100 inspirerende recepten direct aan de slag. Denk aan geroosterde venkel met tomatentaboulé, spicy vissticks of rogge-bananenkoekjes. Zo wordt goed voor jezelf zorgen wel heel erg aantrekkelijk! Hugh Fearnley-Whittingstall (1965) is auteur, presentator van het succesvolle Engelse tv-programma River Cottage, en enthousiast aanhanger van biologische seizoensproducten. Hij schrijft receptencolumns voor The Guardian en maakte voor BBC One verschillende documentaires over voedsel en gezondheid, waaronder ‘Het gevecht tegen overgewicht’. Hugh woont met zijn gezin in Devon, Zuidwest-Engeland.
De groene barbecue
In De groene barbecue laat bestsellerauteur Rukmini Iyer haar creativiteit los op de lekkerste en origineelste gerechten voor op de barbecue. De 75 recepten zijn opgedeeld in vegetarische en vegan gerechten, dus voor iedereen zit er wel een nieuwe favoriet bij. Van spiesjes met ananas, halloumi en munt tot auberginegeitenkaasburgertjes en van salade met groene asperges tot perziken met amandel en rozemarijn. Snijd de ingrediënten, leg ze op het rooster en laat de barbecue het werk doen.
Food Pharmacy: op jacht naar goede voeding
Hoe kun je ervoor zorgen dat wat je eet zowel goed is voor jezelf als voor de planeet? In dit boek nemen de Zweedse Lina en Mia van het populaire lifestyleplatform Food Pharmacy je mee in hun zoektocht naar een betere gezondheid voor mens en aarde. Wat we eten heeft namelijk enorme invloed op het klimaat, maar met een paar simpele aanpassingen in je dieet kun je je CO2-voetafdruk enorm verminderen. Met het gezondheidskompas in dit boek leer je te ‘jagen’ op goede voeding. De opbrengst van die jacht tover je met de 60 klimaatvriendelijke recepten om in een heerlijke voedzame maaltijd. Goed voor jou én goed voor de planeet, what’s not to like?
Vegan Soul Food
‘Met zijn sprankelende persoonlijkheid en kleurrijke recepten weet Jason als geen ander hoe je van elk diner een feestje maakt. Ik kan niet wachten om uit dit boek te koken!’ – Lisa Stel, Lisa goes vegan ‘Eat a rainbow is a piece of cake met dit werkelijk prachtige én originele kookboek van Jason. Vegan eten is voor mij genieten zonder consessies en het ís de toekomst. Vegan soul food overtuigt zelfs de rascarnivoor of kaasverslaafde vaker voor vegan eten te kiezen (en anders zijn ze gek!). De regenboogmaki, rijstnoedelsalade en gemarmerd bananenbrood zijn mijn favorieten. Een must have om op je keukenplank te hebben staan!’ – Nina Pierson, influencer en eigenaar van saladadebarketen SLA ‘De prachtige, wereldse gerechten van Jason zijn zo kleurrijk!
Supersmoothies en sapjes
‘Blender of juicer paraat? Fern Green geeft je de lekkerste gezonde sappen met groenten en fruit. Je dagelijkse portie gezond binnen krijgen was nog nooit zo makkelijk!’ – Delicious ‘De lekkerste en gezondste groene sapjes maak je natuurlijk zelf. Ben je daarvoor op zoek naar variatie, dan kun je met dit boek goed uit de voeten.’ – PuurGezond.nl Goede voornemens volhouden was nog nooit zo makkelijk! Met de 200 heerlijke, supergezonde smoothies en sapjes in dit boek drink je jezelf dagelijks gezonder, energieker en gelukkiger. Per drankje zie je in een oogopslag waarom het goed voor je is.
The Green Kitchen at Home
Maak de lekkerste gerechten die David en Luise ook elke dag voor hun eigen gezin maken. Met de recepten uit The Green Kitchen at Home gaat dit zeker lukken! David en Luise geven hun favoriete basics die zij zelf standaard in de koelkast hebben staan. Op die manier hebben ze altijd een gezonde snelle recepten op tafel. Alle recepten zijn natuurlijk vegetarisch, gezond en heerlijk! In The Green Kitchen at Home vind je heerlijke recepten voor ontbijt, recepten voor handige maaltijden voor onderweg, veel snelle recepten voor doordeweeks, wat uitgebreidere recepten voor in het weekend en een hoop heerlijke spreads, bijgerechten en desserts! Winnaar Kookboek van het Jaar 2017
Parwana
Parwana brengt je de heerlijkste familierecepten en traditionele Afghaanse gerechten voor allerlei gelegenheden, doorvlochten met verhalen over de Afghaanse cultuur. De rode draad is de geschiedenis van de familie Ayubi, die in haar restaurant Parwana in het Australische Adelaide haar gasten de Afghaanse kooktradities voorschotelt. Van mahi, dat traditioneel gegeten wordt tijdens het Perzisch nieuwjaarsfeest, tot kabuli palaw, dat vooral bij bepaalde ceremonies geserveerd wordt. Maar ook doordeweekse gerechten zoals gestoofde aubergine met yoghurtdressing of lamscurry met pruimen ontbreken niet. De sfeervolle beelden verwelkomen je bij de familie en je kunt de heerlijke gerechten bijna ruiken.