Mei, 2022

Interview met Jason Tjon Affo

Jason Tjon Affo staat bekend om zijn unieke en kleurrijke recepten en fotografie, die hij laat zien op zijn blog en Instagram account ‘The Indigo Kitchen‘. Na het succes van zijn eerste twee vegan kookboeken, Vegan soul food en Vegan party food, verschijnt deze zomer zijn derde boek:ย Vegan rainbow food. Net als in zijn eerdere boeken staat dit boek weer vol heerlijke, kleurrijke vegan gerechten die gegarandeerd de zon laten schijnen op je bord.ย Vegan soul foodย werd bekroond tot het beste vegan kookboek van het jaar 2020 door LekkerVega. Lees hier het interview met Jason:ย 

Hoe is je liefde voor vegan eten ontstaan?

Mijn liefde voor vegan eten ontstond toen ik mij bewust werd van wat ik at en de impact die dat had. Ik wilde beter gaan zorgen voor mijn lichaam en geest en daarnaast ook iets bewustere keuzes maken die minder schadelijk zijn voor mensen, dieren en het klimaat. Toen ik begon met het veganizen van mijn favoriete gerechten bevestigde dat voor mij dat vegan eten net zo lekker en comforting kan zijn.

Wat vind je zo tof aanย Vegan rainbow food?

Het mooie aan Vegan rainbow food is dat het een full circle moment is. Toen ik begon met het ontwikkelen van recepten was dat over het algemeen vanuit het perspectief van kleur. Dit is iets wat ik de afgelopen jaren verder heb ontwikkeld en in dit boek komt dit mooi tot zijn recht. Het is een boek vol met manieren om op een natuurlijke manier meer kleur te brengen op je bord.

Welk gerecht uitย Vegan rainbow food is je favoriet?

Dit vind ik altijd een moeilijke vraag maar ik denk dat als ik een top 3 moet maken dan kom ik uit op de okrasoep voor nostalgische waarde (en het is mega comforting), de ravioli omdat iedereen ervan geniet en het een leuk proces is om te maken en last but not least de chocolade en matcha cream cake. Wanneer ik deze cake maak loop ik meerdere malen per dag naar de koelkast om een stukje te pakken. Ik laat zelfs een mes in de koelkast liggen zodat ik meteen een stukje kan afsnijden haha.

Welk gerecht uitย Vegan rainbow food moet iedereen uitproberen?

Het miso, knoflook en spinazie flatbread. Dat zou ik elke dag kunnen eten.

Hoe is het om een boek van begin tot eind zelf te maken en overal bij betrokken te zijn?

Zelf vind ik dit erg fijn. Ik ben erg kritisch, en dan vooral op mijzelf en hetgeen dat ik maak. Het is dus super om van begin tot eind ervoor te zorgen dat alles klopt. Dit is ook meteen mijn uitdaging omdat tijdens dit proces mezelf echt tegen kom. Maar aan het eind, wanneer mensen tevreden zijn en kunnen genieten van de recepten, kan ik het loslaten en af en toe een beetje genieten haha.

Vleesvervangers kopen of vleesvervangers maken?ย (Of helemaal geen vleesvervangers?)

All of the above. Zelf haal ik soms voor gemak of omdat ik er trek in heb een vleesvervanger en op sommige dagen heb ik echt heel veel cravings naar tofu of tempรฉ. En dan zijn er die momenten dat ik zin heb om een nieuw seitan-recept te testen. Het hebben van meerdere opties vind ik zelf dus erg fijn.

Volg jij Jason al op Instagram?

@theindigokitchen

Wat is volgens jou een van de meest achterhaalde uitspraken over veganisme?

Dat het eten minder lekker zou zijn of dat je gegarandeerd iets gaat missen of tekort komt.

Wat is jouw go-to ingrediรซnt?

Witte misopasta, het is veelzjdig en een mooie manier om een gerecht (hartig of zoet) net iets meer dimensie te geven.


En tot slot: Als je je hele leven nog maar รฉรฉn gerecht mocht maken, welk gerecht zou dit dan zijn?

Dit is een beetje een cheat, maar ik zou dan gaan voor een bento box. Veel verschillende smaken en variaties. En anders zou het pom met rijst en bruine bonen zijn.

Winnaar Beste Vegan Kookboek 2020!

Anderen over Jason Tjon Affo:

‘Met zijn sprankelende persoonlijkheid en kleurrijke recepten weet Jason als geen ander hoe je van elk diner een feestje maakt. Ik kan niet wachten om uit dit boek te koken!’ – Lisa Stel, Lisa goes vegan

โ€˜Eat a rainbow is a piece of cake met dit werkelijk prachtige รฉn originele kookboek van Jason. Vegan eten is voor mij genieten zonder consessies en het รญs de toekomst. Vegan soul food overtuigt zelfs de rascarnivoor of kaasverslaafde vaker voor vegan eten te kiezen (en anders zijn ze gek!). De regenboogmaki, rijstnoedelsalade en gemarmerd bananenbrood zijn mijn favorieten. Een must have om op je keukenplank te hebben staan!โ€™ – Nina Pierson, influencer en eigenaar van saladadebarketen SLA

‘De prachtige, wereldse gerechten van Jason zijn zo kleurrijk! Dit betekent dat je veel variatie in voedingsstoffen binnenkrijgt รฉn het eten ervan een feestje is. Enjoy!’ – Rens Kroes, kookboekenauteur en blogger

Jason Tjon Affo's boeken: