Februari, 2023

Interview met Jayne Jubb

Elke dag Bakdag van buurtbakker Jayne Jubb staat boordevol momenten die vragen om iets lekkers. Van luxe en gewone broden tot zoete taarten en cakes: vanuit haar geliefde thuisbakkerij BuiksloterBakery laat Jayne je genieten van lekkernijen voor álle feestdagen. Jayne en haar man Sjoerd bakken al sinds 2013 voor hun buren in Amsterdam Noord. In hun thuisbakkerij verwennen zij (bijna) elke vrijdag de bakburen (die inmiddels trouwens uit het hele land komen) met hun baksels. Met hun feelgood buurtbakkerij delen zij lekkers, hun creativiteit én kindness. Lees hier het interview met Jayne:

Hoe raak jij geïnspireerd voor het bedenken van nieuwe recepten?

Dat kan van alles zijn! Vaak droom ik over ideeën en word ik wakker met een nieuwe combinatie om te proberen. Zo ontstond het krenten-roggebrood met cacao (blz. 43). Ik kan ook inspiratie krijgen tijdens het ontspannen bladeren in een kookboek (bijvoorbeeld in een boekhandel), of online surfen. Dan zie ik een bepaald recept en hoor ik in mijn hoofd een stemmetje: ‘Als ik dat nou zou vervangen door…’. Dan begint mijn bakbrein te ratelen en mijn handen te jeuken. Dit gebeurt vaak als ik een recept wil omtoveren tot een glutenvrij, suikervrij en/of lactosevrij baksel.

Wat vind je het leukst aan het maken van een kookboek?

Het samenwerken met een geweldig team, waardoor het een boek wordt dat je van tevoren niet in je gekste dromen zelf had kunnen bedenken. En aan het eind van het proces voelt het alsof het boek er altijd al is geweest. Toen ik het eerste exemplaar van ‘Elke dag bakdag’ in mijn handen kreeg, bleef ik ernaar kijken en het knuffelen (ik voel me echt een muts!). Ik nam het zelf mee naar bed, zo blij was ik ermee.

Kun je ons een anekdote vertellen over je grappigste moment in de keuken?

Op een warme dag was ik een testbaksel aan het maken in alleen een T-shirt en onderbroek. Ik opende de ovendeur en trok het ovenrek naar me toe. Maar ik trok te hard en te ver… het rek gleed eruit en tssssst was het geluid van een 200  ̊C bloedheet metalen ovenrek toen het vlak onder mijn navel mijn buik kuste. Toen Sjoerd (mijn man) thuiskwam was het moeilijk uit te leggen hoe ik net boven de rand van mijn onderbroek een brandwond had opgelopen… Wekenlang zag die herstellende brandwond eruit als een boeddhaglimlach.

Wat mag er volgens jou echt niet ontbreken in de voorraadkast?

Tarwebloem, instant gist, eieren, boter, suiker – met die ingrediënten kan ik zo veel lekkere dingen maken.

Wat is jouw favoriete kookboek?

Feest’ van Nigella Lawson. Dit was het boek dat me anders liet kijken naar ‘feestelijke eetmomenten’. Niet alleen Kerstmis en Pasen kwamen langs, maar ook alledaagse, kleine dingen om bij stil te staan. Nigella schrijft geweldig: intelligent, grappig, verleidelijk en aanmoedigend.

Welk recept uit jouw kookboeken zouden onze lezers moeten proberen?

Duivels crack – een recept waarvan je denkt ‘waaaat?’, maar wat ook intrigeert om het uit te proberen. Een simpel recept (ook om met de kinderen te maken), maar het resultaat is verbluffend lekker. Na één hap snap je waarom ik het Duivels crack noem: het is verslavend.

Volg jij Jayne al op Instagram?

@buiksloterbakery

Wie is jouw grootste kook/bakidool?

Ruth Reichl en Nigella Lawson.

Wanneer ontdekte je dat je een talent voor koken had?

Heb ik een talent voor koken? Zo beschouw ik mezelf niet ;=) Ik volg (meestal) recepten tot in de puntjes. Pas zodra ik precies weet hoe een brood of baksel zou moeten zijn, laat ik mijn aanpassingsdrang erop los.

Wat ik wel merk, is dat mensen blij en opgewekt worden door wat ik bak… alsof de extra onbewuste ingrediënten – hartelijkheid (kindness), plezier en liefde – die ik in al mijn gerechten stop iets met mensen doen. Als dat als talent mag tellen, dan heb ik dat wel ;=)

 

En tot slot: Wat wil je in de toekomst van je kook/bakcarrière nog bereiken?

Ik zou graag een regelmatige column of rubriek voor een nationale krant of tijdschrift willen schrijven. Elke week gebeurt er wel iets in de bakkerij (of gerelateerd aan de bakkerij). We beleven zo veel tijdens onze wekelijkse bakdag dat ik dat op regelmatige basis met meer lezers zou willen delen.

Sjoerd en ik hebben vanaf het begin van onze bakkerij afgesproken dat we dit blijven doen zolang het ‘leuk’ blijft. Dus ik duim dat dit ‘leuk’ nog jaren mag blijven doorgaan. Want we hebben er zo veel plezier en lol in om dit elke week te doen. Elke week bakweek, elke week lol!

Anderen over Jayne Jubb:

‘Jayne is min of meer de grondlegger van de thuisbakkerij en een inspiratiebron voor velen. Met dit boek stimuleert ze je om elke dag aan de bak te gaan en dat juich ik natuurlijk toe!’ – Tamara Hoogerwaard, Directeur Bakery Institute 

‘Ik was al fan van Jayne’s eerste bakboek, maar nu ben ik daar de overtreffende trap van. Bij elk recept denk ik: wauw, dat lust ik! Dat wil ik nú bakken! Mooie verhalen, gulle recepten en prachtig gefotografeerd. Wie van bakken houdt moét dit boek hebben.’ – Joke Boon, Boonappetit

Benieuwd naar haar boek?