Juni, 2022

Interview met Rukmini Iyer

In 2017 verscheen het eerste bakplaat-boek van Rukminiโ€™s hand in haar geboorteland Engeland, The Roasting Tin genaamd. Rukmini kon toen nog niet vermoeden dat haar boeken zรณโ€™n doorslaand succes zouden worden. Inmiddels zijn haar boeken in 9 landen verschenen en zijn er wereldwijd meer dan 1.5 miljoen exemplaren verkocht. In Nederland en Belgiรซ staat de teller met maar liefst 6 bakplaat-boeken inmiddels op ruim 175.000 exemplaren. Het is wel duidelijk dat Rukmini alom geliefd is, en terecht! Lees hier het interview met Rukmini:ย 

Waar haal je de inspiratie voor je bakplaat-recepten vandaan?

Mijn moeder is mijn grootste inspiratie. Thuis kookte zij elke dag met verse ingrediรซnten. Geen idee hoe ze dat deed met haar drukke fulltime baan als huisarts. Vaak wisselde ze typische Engelse klassiekers zoals mac & cheese en sponge pudding af met kruidige en vaak vegetarische Indiase gerechten (mijn ouders komen allebei uit India). En zeker als er een feestje te vieren was, kwamen er tal van schotels op tafel, zoals koftaโ€™s van zelfgemaakte paneer, gevulde baby-aubergines of mijn favoriet: pilav-rijst met cashewnoten en saffraan. Je kunt dus wel zeggen dat ik de liefde voor lekker eten en koken vanuit huis heb meegekregen.

Uiteindelijk ben ik in Londen neergestreken om als foodstylist te gaan werken. Dat ging natuurlijk niet zomaar, dus ik heb mezelf een jaar gegeven om zoveel mogelijk te leren, mee te lopen met andere stylisten en een netwerk op te bouwen. Na een tijdje begon het te lopen en kreeg ik steeds meer vaste klanten. Ik ben visueel ingesteld en ik begrijp hoe smaken werken; dat bleek een gouden combinatie.

Waar haal je de meeste voldoening uit?

Als ik zie dat mensen mijn recepten gebruiken als basis voor hun eigen creaties, word ik helemaal enthousiast. Want dat is precies mijn bedoeling! Mensen inspireren om zelf de lekkerste smaken te combineren. Een lezer die een ingrediรซnt vervangt en het gerecht daardoor een onverwachte twist geeft, dat vind ik zรณ bijzonder. Toen ik hoorde dat een aantal bekende Nederlandse foodies voor dit magazine een gerecht van mij van een twist hadden voorzien, kon ik niet wachten om te zien wat ze hadden bedacht. Sommige van hen bedachten zelfs een heel nieuw gerecht, op basis van mijn mantra. Fantastisch toch?!

Denk je dat jouw ervaring als stylist heeft bijgedragen aan het succes van je boeken?

Het was de perfecte leerschool, want eten doen we ook met onze ogen. Als je naar een ovenschotel kijkt, dan oogt het vaak niet heel aantrekkelijk. Maar door meer kleurrijke groenten te gebruiken, een crunchy topping en verse kruiden toe te voegen, ziet het er direct lekkerder uit. Ook de smaak en de textuur verbetert, omdat je een extra dimensie aan het gerecht toevoegt. Een win-win-situatie dus!

“Al mijn boeken hebben dus hun eigen insteek, maar de basis is hetzelfde: kleine moeite, maximaal resultaat. Door de oven (of barbecue) het werk te laten doen, heb je eindelijk tijd voor een beetje selfcare!”

Volg jij Rukmini Iyer al op Instagram?

@missminifer

Vertel eens iets over je verschillende bakplaat-boekenโ€ฆ

Mijn eerste boek, De makkelijke bakplaat, is waar het allemaal mee begon: vlees, vis, vega, noem maar op. Ik heb aan elk hoofdingrediรซnt een hoofdstuk gewijd, zodat je heel makkelijk kunt zien wat voor ingrediรซnten je kunt gebruiken om in no-time iets lekkers te maken. Mijn tweede boek De groene bakplaat kwam voort uit hetzelfde idee, maar dan alleen met groenten. Met groenten kun je namelijk volop experimenteren en variรซren. Boordevol inspiratie dus!

Toen volgde De snelle bakplaat, voor iedereen met een druk leven die lekker wil eten maar weinig tijd in de keuken wil doorbrengen (eigenlijk voor iedereen dus). De hoofdstukken zijn ingedeeld op hoeveel tijd je kwijt bent aan elk recept โ€“ zo kun je makkelijk zien of een recept haalbaar is in de tijd die je hebt. En dan is er nog De wereldse bakplaat, geรฏnspireerd door de gerechten die ik tijdens mijn reizen heb geproefd. Van Zuid-Korea tot Mexico: in dit boek maak je een reisje vanuit je eigen keuken.

Mijn twee buitenbeentjes zijn De groene barbecue en De zoete bakplaat. Ik ben dol op buiten eten, dus De groene barbecue is mijn ode aan de barbecue. Er is niets lekkerder dan in het zonnetje wachten terwijl de grill zijn werk doet. In De zoete bakplaat stelen bakgerechten de show. Mijn Nederlandse uitgeverij kwam met het idee en ik was meteen verkocht. Als kind was ik namelijk al dol op bakken โ€“ mijn favoriete kookboek ging over patisserie en had een zachtroze omslag met prachtige fondantcakejes. Daarom moest het omslag van De zoete bakplaat natuurlijk ook roze zijn.

Ben je alweer bezig met een nieuw boek?

Jazeker! Het is dit keer geen bakplaat-boek โ€“ hoewel ik het niet kon laten om er toch een flink aantal ovengerechten en eenpansgerechten in te verwerken โ€“ maar een boek over de Indiase keuken. Het heet India Express en is gevuld met snelle, simpele en kleurrijke gerechten die je moeiteloos op een doordeweekse avond kunt maken. Aangevuld met simpele recepten voor meer feestelijke gelegenheden of als je in het weekend meer tijd hebt. ร‰n weer geldt: kleine moeite, maximale smaak!

India Express

Het is een heel bijzonder boek geworden (in Nederland ligt het september in de winkel). Alle recepten zijn geรฏnspireerd op de treinreizen die mijn ouders maakten in India (dus Express staat niet alleen voor snel, maar ook voor trein). Tijdens het schrijven van het boek was ik zwanger van Alba. Ik kan niet wachten om kleine Alba de eerste gerechtjes te laten proeven. En ik ben zo benieuwd of zij โ€“ net als haar moeder en haar grootmoeder โ€“ helemaal verzot zal zijn op alles wat met eten te maken heeft.